Gasforsyningssikkerhed


Danmark forsynes med gas fra den danske del af Nordsøen, Tyskland og de to gaslagre Stenlille (Sjælland) og Lille Torup (Jylland). De fire forskellige entrypunkter (steder, hvor gassen kommer ind i gastransmissionsnettet) betyder, at de danske gaskunder har meget høj forsyningssikkerhed. For hvis der ikke kan leveres gas fra et af entrypunkterne, vil gasforbrugerne få gas fra et af de andre.

Gasmangel
Selv om det danske gassystem er robust, kan der opstå mangel på gas. Det kan fx ske, hvis forsyningen fra Nordsøen svigter eller lukkes ned i en længere periode, hvor det er koldt, og gasforbruget derfor er højt. Hvis der ikke er tilstrækkeligt gas til at forsyne samtlige kunder, prioriterer Energinet at forsyne de private kunder med eget gasfyr eller fjernvarme baseret på naturgas.

Skader på gastransmissionsledning eller gasanlæg
Hvis der sker skade på en gastransmissionsledning eller gasanlæg, isolerer Energinets kontrolcenter den bestemte strækning ved at lukke ventiler. Afhængig af hvor skaden er sket, og hvor lang tid det vil tage at reparere den, kan skaden påvirke gaskunder.

Størst risiko for en skade på en gasledning er til søs, hvor et anker fra et større skib ville kunne beskadige et gasrør. Derfor er gasnettet dubleret i både Storebælt og Lillebælt.

Lokale afbrydelser
Af og til sker det, at gasforsyningen kortvarigt afbrydes til et mindre antal husstande. Det skyldes som regel, at en mindre gasledning ejet af det lokale gasdistributionsselskab ved et uheld er blevet gravet over. Kontakt dit lokale gasselskab for information, hvis du ikke har gas.